Драги свали еврото под 1.12 долара

Президентът на банката заяви, че въпросът за нови парични стимули ще се разглежда през декември. Еврото се срина, европейските борси отбелязват ръст.

Марио Драги, президент на ЕЦБ. снимка: Bloomberg Марио Драги, президент на ЕЦБ. снимка: Bloomberg

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви готовност за разширяване на паричните стимули и след септември 2016 г., като не даде краен срок на програмата количествени облекчения, чрез които се влива ликвидност в икономиката.

Преди това УС на ЕЦБ реши да остави непромени лихвите по рефинансирането, пределното кредитно улеснение и депозитната лихва – съответно  0.05%, 0.30% и -0.20%. Решението бе очаквано.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха,  че ЕЦБ вероятно няма да обяви незабавно нови количествени облекчения (изкупуването на ДЦК и други книжа, чрез което се влива ликвидност, известно като QE – б.р.).

Финансистът Бисер Манолов прогнозира в коментар за Bloomberg TV Bulgaria, че еврото ще падне и под 1.10 долара

Ето и развитието на пресконференцията, която потопи единната валута:

15:35

ЕЦБ ще обсъди нови парични стимули през декември, заяви президентът на банката Марио Драги в предварително подготвените бележки. Остават рисковете за инфлацията и растежа. Отворени сме да използваме пълното меню от парични инструменти, заяви той. Той подчерта влиянието на външните шокове и, че програмата за изкупуване на активи ще продължи гладко и ще продължи да има благоприятно влияние. Но падащите цени на суровините и тревогите за външните пазари означават, че влиянието на инфлацията остава негативно.

15:38:

Инфлацията в дългосрочен период ще бъде по-ниска от очакваното. Банките потвърждават, че отпускането на заеми се засилва, каза Драги.

Първите реакции на сигнала за разхлабване на паричната политика са, че еврото се понижи до 1.1251

15:50

Драги каза, че понижение на депозитната лихва е било обсъждано

15:55

Еврото вече е под 1.12 - за първи път от началото на октомври.

16:00

При нулеви лихви, реалните проценти се движат от инфлационните очаквания. Когато те станат по-негативни, имаме по-високи реални лихви. Но нищо не е решено за намаляване на лихвите.

 

16:05

Той коментира и влиянието на рискове, свързани с Китай. Еврозоната не зависи много от китайската икономика. Износът за Китай е 6%, но някои страни са по-засегнати. Индиректните влияния засягат цените на суровините и инфлацията. Третият канал - финансовият, няма силно влияние.

16:10

Някои от рисковете за инфлацията идват от валутните курсове, но те не са цел на паричната политика

16:13

Структурните реформи ще превърнат цикличното възстановяване в структурно възстановяване, каза Драги и призова за повече мерки, като подчерта, че паричната политика е ефективна.

16:19

Много рано е да се коментира влиянието на скандала с VW, каза още Драги

Последни новини
Още от Новини