AB InBev се съгласи да купи SABMiller за 68 млрд. паунда

AB InBev придобива марки като Peroni и Grolsch, както и контрол над около половината от приходите в индустрията по света

Anheuser-Busch InBev NV се съгласи да купи SABMiller Plc за 68 милиарда британски лири (104 милиарда долара), с което новата компания се очаква да продава една от всеки три бири на пазарите по света, съобщава Bloomberg.

Производителят на Budweiser предложи 4400 пенса за акция на SABMiller Plc в кеш за контролния пакет от акции, с което придобива марки като Peroni и Grolsch, както и контрол над около половината от приходите в индустрията по света.

Цената е с 46% над тази, при която приключи търговията с акциите на SABMiller на 15 септември – денят преди компаниите да обявят, че водят преговори за потенциална сделка.

След години на спекулации сделката беше сключена заради негативния ефект от забавящите се икономики на развиващи се пазари като Китай и Бразилия.

20% спад на акциите на SABMiller през месеците, предхождащи офертата на AB InBev, както и перспективата за края на евтиното кредитиране, също се оказаха катализатор за придобиването.

SABMiller обяви, че бордът на директорите на компанията е готов да препоръча парафирането на сделката.

В понеделник акциите на SABMiller в Лондон поевтиняха с 1,3% до 3621,5 пенса. Акциите на AB InBev останаха без особена промяна при около 98,35 евро за акция в Брюксел.

SABMiller отхвърли предишни предложения за придобиване, включително публичната оферта на AB InBev от 7 октомври, която оцени компанията на 65,2 милиарда паунда.

Двата най-големи акционери в SABMiller - Altria Group Inc. и Bevco Ltd. могат да получат за дяловете си, възлизащи на 41% от компанията, кеш и акции на цена от 39 паунда за акция.

Последни новини
Още от Акценти