Goldman Sachs: Поскъпването на петрола няма да продължи

Банката потвържава прогнозата си за сравнително ниски цени на петрола през следващото десетилетие и половина

Според Goldman Sachs поскъпването на петрола през последната седмица е временно, съобщава Bloomberg.

През последните дни Американският лек суров петрол поскъпна над 50 долара за барел за първи път от юли.

Джефри Кюри, директор за търговия със суровини на Goldman Sachs коментира, че сме виждали подобно движение и преди, припомняйки параболичното покачване на цените на петрола в края на август, което последва масивната разпродажба на фондовите пазари.

Проблемът, според Goldman, е, че фундаментите не са се променили – въпреки началото на съживяването на производството в САЩ пазарът остава свръх задоволен и докато шистовата революция беше това, което даде импулса за спада на цените на петрола, който наблюдаваме през последната година, според Кюри, сега свръхпроизводството се запазва заради добива извън САЩ.

Американският доларов индекс изгуби позиции през последните две седмици на фона на нарастващата увереност, че Федералният резерв ще се въздържи от повишаване на лихвите през 2015. Кюри обаче твърди, че продължаващото бездействие от страна на централната банка няма задължително да помогне на цената на петрола. Всъщност според него то ще има точно обратния ефект.

„Въпреки че бездействието на Фед ще даде глътка въздух за ребалансиране на развиващите се пазари, това решение в крайна сметка се обуславя от по-слабата производствена активност, която поставя на карта търсенето на петрол и затова нашата прогноза за цената на петрола остава негативна.”, казва Кюри. „Ние очакваме това рали да се обърне и потвърждаваме прогнозата си за ниски цени на петрола в дългосрочен план”.

Преди месец Goldman прогнозира, че цената на петрола може да падне до 20 долара за барел и да остане на сравнително ниски нива през следващото десетилетие и половина.

Последни новини
Още от Пазари