SABMiller е отхвърлила първоначалната оферта за придобиване на AB InBev

Стойността на отхвърлената оферта е за около 100 милиарда долара

SABMiller е отхвърлила офертата за придобиване от страна на Anheuser-Busch InBev NV на стойност около 66,4 милиарда британски лири (100 милиарда долара), която компанията определя като твърде ниска, съобщават източници, запознати с преговорите, цитирани от Bloomberg.

Първоначалното предложение към производителя на цяла серия успешно продавани бири, сред които Peroni и Foster’s, направено миналата седмица, е било за малко над 40 британски лири за акция, докато според мениджърите и някои акционери на SABMiller сделка може да бъде постигната при около 45 лири за акция – цена, която те намират за справедлива, посочват източниците, пожелали анонимност, тъй като преговорите не са публични.

Сделка при 45 паунда за акция би оценила SABMiller на около 73 милиарда британски лири и би представлявала най-голямата покупка на компания за годината.

Базираната е Лондон SABMiller е изпратила на AB InBev условията, при които акционерите й са склонни да продължат преговорите след отхвърлянето на първоначалната оферта, коментира един от източниците на Bloomberg.

За момента белгийският производител на Budweiser и Stella Artois не е взел окончателно решение дали да направи формална оферта за придобиване и има възможност да се откаже, допълват източниците.

Акциите на SABMiller паднаха с 3,9% и се търгуваха с близо 3%  под нивата при отваряне в 12:24 в Лондон. Акциите на AB InBev остават без промяна.

Представители на двете компании отказват коментар.

Във вторник SABMiller изненадващо обяви финансови резултати 9 дни преди очакваното, в които компанията посочва, че обемът на продажбите на бира отново е започнал да нараства през второто тримесечие, подпомогнати от силното представяне на компанията в Африка и Латинска Америка – тенденция, която може да принуди AB InBev да подслади офертата си.

Ако сделката е успешна, сливането ще създаде доминиращ глобален играч в бирената индустрия, който би привлякъл вниманието на анти тръстовите регулатори по цял свят.

Контролирана от група богати бразилски инвеститори, водени от Хорхе Пуло Леман, самата AB InBev е резултат на сливания между основни белгийски, американски и латиноамерикански производители на бира.

Според британското законодателство AB InBev трябва да направи формална оферта до 17:00 на 14 октомври или да се откаже. SABMiller има право да поиска от регулаторите удължаване на този краен срок.

Последни новини
Още от Акценти