Европейски съд: Договорът за споделяне на данни между ЕС и САЩ е невалиден

Европейският съд в Люксембург постанови, че споразумението не гарантира адекватна защита на личните данни на гражданите на ЕС

Център за събиране на данни на Агенцията за национална сигурност в Юта Център за събиране на данни на Агенцията за национална сигурност в Юта

15 годишен договор за споделяне на данни между ЕС и САЩ е невалиден, постанови европейският съд от най-висока инстанция в дело, заведено заради трансфер на данни от Facebook, съобщава Bloomberg.

Европейският съд в Люксембург днес постанови, че споразумението не гарантира адекватна защита на личните данни на европейските граждани.

Върховният съд на ЕС пое делото за валидността на споразумението, след разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън за проследяването и масовото събиране на данни, извършвани от американското правителство.

Миналата година ирландски съдия поиска от европейския трибунал да реши дали споразумението все още гарантира неприкосновеността на личните данни и дали националните регулатори имат право да ограничат нелегалния трансфер на данни от ЕС към САЩ.

Последни новини
Още от Акценти