Intel придобива израелската фирма Moovit за 900 млн. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 05.05.2020

Американският производител на чипове Intel купува разработчика на приложението за мобилност Moovit за 900 млн. долара. С придобиването дъщерното дружество Mobileye, което преди беше фокусирано основно върху системите за подпомагане на водачи и технологията за автономни автомобили, трябва да се разшири в цялостен доставчик на мобилност, обяви Intel в понеделник. Това трябва да включва и услугите на роботизирани таксита. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Intel закупи базираната в Тел Авив компания за 900 милиона долара, но също така записва печалба от собствен капитал, свързана със сделката, тъй като нейното рисково подразделение инвестира във фирмата през 2018 г., пояснява говорител на концерна. Така това доведе до нетна цена на сделката от 840 милиона долара в брой".

Попов обясни, че приложението на израелския разработчик предлага информация в реално време за градския транспорт, която Mobileye иска да използва, за да изведе на пътя първите роботизирани таксита през 2022 г.

"Например Moovit изчислява маршрутите за пътуване за потребители, използващи обществен транспорт, като интегрира и други транспортни услуги и електрически скутери".

Той коментира, че приложението от Израел е достъпно за 3100 града, включително и за няколко в България, и има 800 милиона потребители. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути