Amazon ще наеме 100 хил. нови служители

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 17.03.2020

Американският технологичен концерн Amazon планира да наеме още 100 000 служители в САЩ, след като милиони хора предпочитат да ползват онлайн доставки, защото много клиенти вече не искат или не могат да напускат дома си поради глобалната коронавирусна пандемия. Много онлайн търговци на дребно като Amazon трудно могат да се справят с поръчките. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Още на 2 март компанията предупреди клиентите си, че поръчките се забавят, тъй като търсенето надвишава капацитета за доставка, а техническа грешка в неделя допълнително забави поръчките от Whole Foods Markets и други услуги на Amazon. Сега трябва да бъдат наети 100 000 нови служители, които да отговорят на търсенето".

Попов коментира, че Amazon планира да наеме новите служители, за да захрани разпръснатата си машина за електронна търговия и повишава заплащането на всички служители в центрове за изпълнение, транспорт, магазини и доставки в САЩ и Канада с 2 долара на час до април.

"Във Великобритания тя ще нарасне с 2 паунда (2,45 долара) на час и приблизително 2 евро (2,24 долара) на час в много страни от ЕС, според компанията. Сега Amazon ще плаща 15 долара на час като начална заплата на работниците в своите центрове за изпълнение в САЩ".

По думите му решението на технологичния гигант да продължи да наема и да увеличи заплащането на работниците показва двойното предизвикателство, с което компании като Amazon, които се стремят да посрещнат нарастващото търсене на храна и ключови предмети за домакинството, срещат, а също и да се грижат за служителите на първите линии на пандемията. 

"Страните по света предприеха тази седмица по-драстични мерки за овладяване на разпространението на вируса, затвориха училищата за десетки милиони деца и наредиха на гражданите да останат у дома, с изключение на изпълняващите основни обществени и държавни функции". 

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути