Nokia е взела заем за 500 млн. евро от ЕИБ

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 06.03.2020

Nokia е взела 500 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на 24-ти февруари, става ясно от годишния ѝ доклад, подаден днес към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Финландският производител на телекомуникационно оборудване посочва, че заемът е свързан с дейности по проучване и развитие и има среден матуритет от близо 5 години след изплащането си. Договорът е подписан през август 2018 г., а сумата е била налична до февруари".

Тя коментира, че финансовите въпроси на Nokia са във фокуса на вниманието от края на 2019 г., когато компанията намали изплащания дивидент. "Освен това заяви, че ще трябва да инвестира повече от очакваното в развитието на 5G оборудването си", допълни Кирилова.

"В същия доклад към Комисията по ценните книжа и фондовите борси Nokia пише, че продължава собственото си разследване и работи с властите за установяване на потенциални нарушения в Alcatel-Lucent".

По думите ѝ телекомуникационният гигант е споделил за разследването преди година в годишния си доклад за 2018 г. Тя заяви, че Nokia не разкрива подробности, но твърди, че рисковете са ограничени.

Вижте целия разговор във видеото. 

Още подобни новини четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути