Samsung бележи резултати над очакванията заради възстановяването на пазара на чипове

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 08.01.2020

Тримесечните резултати на Samsung Electronics надминаха оценките на анализаторите, след като цените на чиповете за памет започнаха да се покачват след постоянния им неколкомесечен спад. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Най-големият производител на чипове за памет в света отчете 34% спад на оперативната печалба до 7,1 трилиона вона (6,1 милиарда долара) през трите месеца до края на декември, сочат предварителните резултати, публикувани в сряда от базираната в Южна Корея компания. Средните оценки на анализаторите бяха за 6,49 трилиона вона".

Той коментира, че акциите на компанията са поскъпнали с 1,4% в ранната търговия след представянето на резултата.

"Цените на чиповете в световен мащаб - най-големият определящ фактор за резултатите на Samsung - показаха признаци за избягване от тенденцията на продължително спадане, подпомогнати от облекчаването на търговското напрежение между САЩ и Китай и засилващите се поръчки от страна на операторите на центрове за данни. Предвижда се търсенето на DRAM чипове, използвани в смартфони и сървъри, да нараства в съответствие с напредъка на технологиите, които изискват повече и по-добър силиций".

Попов обясни, че Wall Street прогнозира възстановяване на търсенето на полупроводници, което бе силно ударено през 2019 г. чрез свиване на продажбите на мобилни телефони и забавянето на разрастването в облачните изчисления.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути