Акциите на Tesla поевтиняха заради незадоволителни доставки

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 03.10.2019

Производителят на електромобили Tesla обяви, че доставките му са нараснали с под 2% през третото тримесечие, като не са отговорили на прогнозите, а това изпрати стойността на акциите му с близо 6% надолу по време на следборсовата търговия. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Общите доставки са достигнали рекордните 97 хил. броя през тримесечието, но това се оказа под прогнозата за 97 477 на анализаторите".

"Компанията, ръководена от милиардера Илон Мъск, е под натиск да увеличи производството си и същевременно да докаже, че има достатъчно търсене на нейните електромобили и това може да бъде превърнато в печалба, докато традиционните производители на луксозни коли също започват да пускат собствени електрически модели", заяви Кирилова.

"Tesla си е поставила за цел да достави между 360 хил. и 400 хил. превозни средства през 2019 г., което означава, че трябва да достави поне 104 800 коли в рамките на последното тримесечие, за да постигне долната част на годишната си прогноза".

"Model S и Model X също се сблъскват с предизвикателства от наскоро пуснатите на пазара изцяло електрически модели на Audi и Jaguar Land Rover", коментира тя.

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути