Тръмп нанесе тежък удар на Huawei

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 16.05.2019

Администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies, забранявайки на фирмата да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забрани нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Взети заедно, двата хода заплашват възможността на Huawei да продължи да продава много от продуктите си, защото е зависима от американски доставчици. Решението на Тръмп представлява ескалация на кампанията, която американските власти водят срещу дружеството".

Стъпките бяха направени и в един особено деликатен момент, когато търговските отношения между САЩ и Китай са обтегнати и двете водят битка с въвеждането на мита върху стоките си, коментира Кирилова.

"Вашингтон вярва, че телефоните и мрежовото оборудване за телекомуникационни компании, създавано от Huawei, може да се ползва от Пекин за шпиониране на американците".

Huawei, която многократно е отричала обвиненията, твърди, че „ограничаването на Huawei да не прави бизнес в Съединените щати няма да направи САЩ по-сигурни или силни. Вместо това само ще ограничи САЩ до по-скъпи алтернативи, поради което ще изостане в пускането на 5G”, цитира тя.

"Забраната за американски доставки, която изглежда подобна на тази, която беше въведена на конкурента на Huawei – ZTE, миналата година, може да засегне книжата на най-големите американски доставчици на Huawei, включително производителите на чипове Qualcomm и Broadcom".

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути