Илон Мъск пак има проблеми с американския регулатор заради туитове

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 26.02.2019

Основателят на Tesla Motors прави обръщение към публиката по време на фирмено събитие в централата в Пало Алто, Калифорния Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Основателят на Tesla Motors прави обръщение към публиката по време на фирмено събитие в централата в Пало Алто, Калифорния Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Илон Мъск е изправен пред нов кръг от регулаторни проблеми заради туитове за Tesla Inc., предизвиквайки нови притеснения за способността на главния изпълнителен директор и милиардер да държи импулсивното си поведение под контрол и да управлява отговорно публична компания. Това каза Бойчо Попов, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) поиска в понеделник от съдия да обвини Мъск в нарушаване на споразумение, което изисква от него да получава одобрение от Tesla за публикации в социалните медии, които биха могли да бъдат съществени за инвеститорите. Той е нарушил тази сделка с туит на 19 февруари, в който се казва, че Tesla ще направи около половин милион коли през 2019 г., твърди комисията. Главният изпълнителен директор публикува няколко часа по-късно нов туит, в който се казва, че доставките ще достигнат само около 400 000 коли".

Засега от компанията не коментират темата. В туит след публикуването на обвинението Мъск каза, че SEC е пренебренала коментар, който е направил по време на конферентния разговор за тримесечния отчет на компанията на 30 януари, че Tesla може да направи до 500 000 от своите седани Model 3 през тази година, коментира Попов.

"Окръжният съдия Алисън Нейтън, която се занимава с делото, не е насрочила изслушване, за да реши дали искът е допустим или да определи дата, на която Мъск или Tesla да отговорят на жалбата. Новината изпрати акциите на Tesla с цели 5,4% надолу в следборсовата сесия. Акциите вече загубиха 10% от стойността си през тази година".

Потенциалната загуба на Мъск, главният архитект на визията на Tesla за бъдещето, в което електрическите превозни средства и слънчевата енергия ще намаляват зависимостта на човечеството от парниковите газове, ще бъде голям удар за компанията. Автомобилният производител разчита на своя главен изпълнителен директор не само за технологичното лидерство, но и за нейния смел имидж срещу утвърдените имена, обяснява той.

Във видео материала може да проследите целия технологичен коментар.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути