Великобритания настоява за регулации, за да се избегне злоупотребата с потребителски данни във Facebook

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 18.02.2019

Facebook и други големи технологични компании трябва да бъдат обект на задължителни етични правила, за да се справят с разпространението на фалшивите новини, злоупотребата с потребителски данни и с по-малките фирми, твърдят британски депутати, цитирани от Ройтерс. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В доклад, който извежда на преден план главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заради провала в лидерството и личната отговорност, Комисия по дигиталните въпроси, културата, медиите и спорта казва, че компаниите са показали колко неефективно действат, когато става дума за спирането на проблемно съдържание и дезинформация в платформите им".

Председателят на комисията Деймиън Колинс посочва, че ерата на неадекватната саморегулация трябва да приключи, коментира Кирилова. 

Според Колинс правата на гражданите трябва да бъдат утвърдени чрез изискването технологичните компании да се придържат към кодекс на поведение, превърнат в закон от парламента и съблюдаван от независим регулатор, заяви тя. 

"Facebook стана фокус на 18-месечно разследване на комисията, след като бившият служител на политическата консултантска компания Cambridge Analytica Кристофър Уайли я обвини, че ползва данните на милиони потребители на социалната мрежа".

Във видео материала може да проследите целия технологичен коментар.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути