Ще запазят ли основателите на Lyft контрола и след IPO-то?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 13.02.2019

Някои от съществуващите инвеститори са разочаровани от хода, който се готвят да предприемат основателите на Lyft, защото той ще попречи на компанията да бъде включена в някои борсови индекси. Това съобщи Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

Основателите на Lyft Inc. се готвят да запазят контрола над гласуването в компанията, когато тя стане публична тази година, въпреки че заедно притежават дял от по-малко от 10%, което ги прави последните предприемачи от Силициевата долина, опитващи се да си осигурят влияние над горещ стартъп, след като той навлезе на публичните пазари, каза Попов.

Основателите, Джон Зимър и Логан Грийн, които са съответно президент и главен изпълнителен директор, работят с поематели и адвокати по план за създаване на клас акции с допълнителни гласове, които те ще притежават, пише The Wall Street Journal.

Точните подробности не са ясни, но двамата ще имат значително влияние върху важните решения в компанията, вариращи от избор на директори до евентуална продажба, посочи технологичният журналист.

Попов съобщи още, че планът на Apple Inc. да създаде абонаментна услуга за новини среща силна съпротива от страна на големите издатели заради предложените финансови условия на гиганта, пише The Wall Street Journal, като се позовава на източници, запознати със ситуацията. Това усложнява инициативата, която е част от усилията на компанията да компенсира забавянето на продажбите на iPhone.

Гледайте повече във видео материала.

Четете още от света на технологиите на Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути