Новата цел на Мъск: Tesla да е на печалба всяко тримесечие

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 31.01.2019

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск ангажира в сряда автопроизводителя от Силициевата долина с амбициозна цел: печалба във всяко тримесечие. Но ако успее да постигне този ангажимент, то това ще бъде благодарение на нов главен финансов директор. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Дългогодишният довереник на Мъск, Дийпак Ахуя, заяви в края на конферентния разговор с анализаторите на компанията, че се оттегля от поста главен финансов директор, за да бъде заменен от вицепрезидента по финансите на компанията, коментира Попов.

"Преди анонсирането на тази новина Мъск изрази увереност, че Tesla може постоянно да печели пари, докато продължава да продава повече бройки от по-евтиния си седан. В сряда производителят отчете печалба от 140 млн. долара за четвъртото тримесечие, първата последователна тримесечна печалба".

Все пак Tesla като цяло показа впечатляващ растеж през изминалата година. Приходите са се увеличили повече от два пъти на годишна база до 7,23 млрд. долара през последните три месеца благодарение на стабилното производство на Model 3. Това надхвърли прогнозите на анализаторите за 7,12 млрд. долара. Доставките на компактния автомобил възлизат на 63 359 през четвъртото тримесечие в сравнение с 1550 година по-рано, обобщи главният редактор на Investor.bg.

"И ако миналогодишното предизвикателство в оперативната част се бе съсредоточило върху посрещането на предизвикателството на Мъск, свързано с Model 3 c, тази година автопроизводителят ще бъде тестван дали може да остане в зоната на печалбата. Поддържането на рентабилност ще бъде значителна трудност, особено след като Tesla понижава цените на автомобилите си, за да стимулира търсенето на фона на изтичането на валидността на федералния данъчен кредит за електрически превозни средства".

Въпреки че печалбата на Tesla преодолява загубата от преди една година, тя е по-малка от 311,5 милиона долара, отчетени преди три месеца. А на коригирана основа печалбата е по-ниска от очакванията на Wall Street, допълни той.

"След доклада за резултатите от четвъртото тримесечие инвеститорите на Tesla изпратиха акциите надолу с близо 2%, а след това акциите се сринаха с близо 5% след съобщението за напускането на Ахуя. В редовната сесия книжата поскъпнаха с около 3% до 308,77 долара".

Целия технологичен коментар може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути