SpaceX изстреля първата за годината ракета и освобождава 10% от служителите си

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 14.01.2019

Анжелина Ненова

Говорител на американския авиокосмически концерн SpaceX обяви, че компанията ще съкрати част от работниците си, защото „трябва да стане по-икономична фирма". Работата си ще загубят предимно служители от централата на фирмата в Калифорния. Новината съобщи в обзора на технологичните новини Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Часове след изстрелването на първата ракета за новата година в петък сутринта компанията, ръководена от Илон Мъск, заяви на служителите си, че около 10% от работната сила на SpaceX ще бъде съкратена. Попов съобщи още, че зашеметените работници са били изпратени рано у дома, за да изчакат на своите лични имейл адреси уведомяването за съдбата си, предава Bloomberg.

По-голямата част от над 6000 служители на Space Exploration Technologies Corp. са заети в централата и ракетната фабрика в Хауторн, Калифорния, а стотици други са базирани в Сиатъл, Флорида, Вашингтон и Тексас. Около 577 позиции ще бъдат съкратени в Хауторн, твърди Джен Вогел, изпълнителен директор на South Bay Workforce Investment Board. Мерките включват мениджъри по производството, авиониката, специалисти по инвентаризация и по двигателите.

„Винаги е жалко, когато има големи съкращения", каза Вогел в интервю за Bloomberg в неделя. „Ние сме в контакт със SpaceX и трябва да предоставяме преходни услуги на засегнатите служители. В района на Лос Анджелис има много авиокосмически компании. Готови сме да помогнем на хората".

Още по темата четете на Investor.bg.

Целия коментар гледайте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути