Facebook спря или изтри над 800 американски акаунта и базирани в САЩ сайтове

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 12.10.2018

Снимка: Michael Short/Bloomberg Снимка: Michael Short/Bloomberg

Facebook спря или изтри над 800 американски акаунта и базирани в САЩ сайтове.Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Малко преди междинните избори в САЩ Facebook спря или изтри над 800 американски акаунта и базирани в САЩ сайтове, които разпространяват политически ориентирани съобщения, тъй като това нарушавало правилата на компанията ѝ за спам. По този начин обаче компанията отново рискува да бъде обвинена в налагане на политическа цензура и произволно вземане на решения.Така Facebook показа своята все по-голяма готовност да се втурне в тромавата територия на полицейщината, свързана с вътрешната политическа дейност, пише Washington Post. Някои от акаунтите съществуват в продължение на години, натрупали са милиони последователи и изповядват  подкрепа за консервативни или либерални идеи. Така например сред закритите е и страница, която се обявява за „първата публикация, подкрепяща президента Доналд Дж. Тръмп"". 

Технологичният журналист съобщи още, че Facebook обявява публично само пет от стотиците страници, които е премахнал. Двама от операторите на страници заявиха, че са законни политически активисти, а не оперативни оператори на рекламни ферми за т. нар. "clickbait" заглавия  (в превод: „примамка за кликания“, „стръв за кликания“ - пейоративен термин, описващ уеб съдържание, което цели генерирането на приходи от онлайн реклама, правейки компромис с качеството и точността на предоставяната информация), както твърди Facebook в публикацията си в своя блог.

Гледайте във видео материала.

Повече от света на технологиите четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути