Samsung обяви най-слабия растеж на печалбите си в последната година

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 06.07.2018

Снимка: Jean Chung/Bloomberg Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви най-слабият темп на растеж на своята печалба от повече от година. Според анализатори слабите продажби на смартфони вероятно са засенчили рекордната печалба от чипове. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Книжата на Samsung понижиха стойността си с 2 на сто, след като прогнозата на компанията даде повече информация на инвеститорите за това колко сериозно се отразява спадът на рентабилността на бизнеса със смартфоните на цялата фирма. През април тя предупреди за забавяне на растежа на печалбата, на фона на по-сериозната конкуренция".

Най-големият в света производител на чипове за памет, на смартфони и телевизори заяви, че оперативната печалба за периода април-юни ще нарасне с 5,2% до 14,8 трлн. корейски вона (13,2 млрд. долара), с което не успя да изпълни очакванията на 18 анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, за 14,9 трлн. вона, коментира Кирилова.

Въпреки че бизнесът с чипове ще се радва на рекордна печалба за седмо поредно тримесечие, твърдят анализатори, по-слабото представяне на бизнеса със смартфони предизвика притеснения, че мобилният бизнес остава без идеи, които да задвижват продажбите на премиум устройствата от серията Galaxy.

"Ще бъде трудно. Пазарът на смартфони вече не расте, а конкуренцията става все по-голяма“, коментира Лий Вон-си, анализатор от Shinyoung Securities.

Акциите на Samsung са понижили стойността си с около 12% през тази година заради притесненията за по-слабия растеж на печалбата и липсата на технологични иновации, които да движат продажбите на смартфони.

Нови данни на Counterpoint Research подчертават проблемите на Samsung, показвайки, че нейният най-нов премиум модел Galaxy 9 Plus е надминат от iPhone 8 на Apple като най-продаван смартфон в света заради по-слабите продажби в Европа.

Конкуренцията от по-евтините китайски брандове като Xiaomi и Huawei вече допринесе за това Samsung да загуби пазарен дял в Китай и Индия – топ пазарите на смартфони в света.

Чиповете

Въпреки че бизнесът със смартфони не се представя на ниво, печалбата на Samsung се дължи до голяма степен на силните световни продажби на DRAM и NAND чипове, които носят около една трета от нейните приходи.

Общите приходи от продажби са спаднали с 4,9% спрямо година по-рано до 58 трлн. вона, обяви Samsung, спрямо очакваните от анализаторите 59,7 трлн. вона. По-детайлна информация компанията ще сподели през юли.

Перспективите пред чиповете остават добри, а производството на следващия iPhone вероятно ще насърчи цените на NAND чиповете, след като те спаднаха с до 15% през второто тримесечие според DRAMeXchange.

"Като цяло печалбата за третото тримесечие ще бъде по-силна от тази за второто, тъй като Samsung ще се представи по-добре в бизнеса с чипове и с дисплеи“, коментира Сун Мин-су, анализатор на HI Investment & Securities.

Инвеститорите обаче са все по-притеснени от възможността за търговска война между САЩ и Китай и как тя може да засегне големите износители като южнокорейските технологични гиганти.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути