Alphabet си подсигурява бъдеще в транспорта

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 05.07.2018

Електрически скутери, самоуправляващи се превозни средства и летящи коли: без значение какво ще е бъдещето на транспорта, Alphabet иска да бъде част от него. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

По-рано тази седмица Financial Times писа, че холдинговата компания прави директна инвестиция в стартъпа за електрически скутери Lime, каза Кирилова.

"Новината подсказва две ключови неща за Alphabet – тя има необичайно висок брой успоредни инвестиции в компании за превозни средства и е намерила куп различни начини да си гарантира, че ще има роля в бъдещето на транспорта".

„ Alphabet не просто има интереси в тази сфера, тя вече е суперсила в транспорта“, коментира Майк Рамзи, директор проучвания в Gartner, който е фокусиран върху този ресор.

Ето и поглед към множеството начини, по които Alphabet се е фокусирала върху начина, по който хората ще се придвижват:

Инвестиционните звена на Alphabet

Alphabet беше най-активният корпоративен инвеститор миналата година със своите над 100 сделки чрез директни инвестиции и три звена за рисково финансиране: GV – за компании в ранен етап на развитие, Capital G – за такива в растеж; и Gradient – за стартъпи с изкуствен интелект.

Чрез тези инвестиции Alphabet подкрепя широк спектър от транспортни технологии. GV беше ранен инвеститор в Uber, а CapitalG инвестира в Lyft, която пък има планове за велосипеди и скутери. В случая на Uber бъдещето е свързано с летящи коли.

По-рано тази година Gradient инвестира в Scotty Labs, която прави платформа за дистанционно контролиране на самоуправляващи се коли.

Отвъд Lime, компанията е инвестирала и азиатския стартъп за споделено пътуване GoJek и в компанията за космически полети на Илон Мъск SpaceX.

Google Maps

Най-очевидният начин, по който Alphabet оставя своя следа в света на транспорта, е чрез Google Maps. Повече от 55% от потребителите на смартфони в САЩ използват Maps според comScore. Освен това тя има над 1 млрд. активни потребители месечно по света, които разчитат на нея, за да решат маршрута си пеша или с кола, или да намерят упътване за градския транспорт.

Google в момента позволява на Uber и Lyft да рекламират цените си през Maps и няма да е изненада, като започне да показва велосипеди по заявка, скутери, а евентуално и самоуправляващи се коли в някакъв момент.

„Ще бъда изненадан, ако Alphabet не преследва агресивно идеята за транспортна платформа, която обединява множеството възможности за транспорт, а Google Maps ще е нейният център“, коментира Рамзи.

Междувременно Google управлява и друг картографски продукт – Waze, който придоби през 2013 г. за около 1 млрд. долара. Една от големите разлики между Maps и Waze е, че втората позволява на всеки потребител да добавя информация за ремонти или трафик например. Освен това компанията разполага с Android Automotive, която интегрира операционната система на Google и приложения директно в коли. Нейни партньори вече са Volvo и Audi.

Усилията на Google в посока картографски услуги ѝ помогнаха да се превърне в един от лидерите в самоуправляващите се коли, което подсказва за следващия начин, по който Alphabet инвестира в транспорт.

Другите залози

Waymo, звеното за самоуправляващи се коли на Alphabet, е един от многото бизнеси на компанията, от които инвеститорите определено се вълнуват. Waymo планира да пусне своя такси услуги в Аризона до края на годината и е смятана за лидер в областта.

Друго начинание- Sidewalk Labs, също мисли за бъдещето на транспорта. Голямата цел на компанията е на преосмисли начина, по който ползваме градовете чрез технологии, които включват централизирана транспортна платформа, наречена Coord. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути