Tesla ще съди бивш служител

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 21.06.2018

Американският производител на електрически автомобили Tesla възнамерява да изправи бивш свой служител пред съда, тъй като според твърденията той е саботирал целенасочено компанията. Обвиняемият Мартин Трип вече е признал, че е хакнал производствената система на Tesla и е споделил няколко гигабайта вътрешни данни с трети страни. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Агенцията се позовава на обвинителния акт, подаден в съд в Лас Вегас. Пълният обхват на "незаконните дейности" все още не е определен обаче. 

"Tesla също така обвинява своя бивш служител, че е правил неверни изявления пред пресата. Твърди се, че служителят е бил нает през октомври 2017 г. като техник в завода за батерии на Tesla "Gigafactory" в американския щат Невада, където е имал достъп до изключително чувствителна вътрешна информация".

"Трип е написал софтуер, който е накарал операционната система за производство на автомобилния производител да прехвърли няколко гигабайта от данните си на трети страни. Обвиняемият не е коментирал темата. Неговият хакерски софтуер е работил върху три отделни компютърни системи на други служители в Tesla, така че данните да бъдат изнасяни дори след като той е напуснал компанията. Освен това този метод му е дал възможност да прехвърли обвинението към тези лица, става ясно от иска", добави Бойчо Попов.

След това се е стигнало до силно недоволство и проблеми с мъжа, недоволен от функцията си в компанията, а той е демонстрирал и агресивно поведение към колегите си.

„В рамките на няколко месеца, откакто Трип се е присъединил към Tesla, мениджърите му го определили като имащ проблеми с работата и понякога гневен спрямо колегите си. В резултат на това на или около 17 май 2018 г. Трип е бил преназначен на нова роля. Той обаче не е бил доволен от новата си позиция“, пише в документите на съда.

"Директорът на Tesla Илон Мъск вече информира служителите си в имейл през уикенда за предполагаемия враг в собствените редици. „Служител извърши "обилен и вреден саботаж", съобщи мениджърът в мейл до всички служители в неделя вечер.

Като мотив Мъск тогава посочи желано от служителя повишение, което е било отхвърлено. Но по думите на милиардера зад действията можело да се крият много повече неща,  така че разследването ще продължи".

Мъск намекна дори, че може да си представи и заговор: 

„Както знаете, има дълъг списък от организации, които искат Tesla да умре", написа главният изпълнителен директор, като имаше предвид компании от петролната и газова индустрия и спекулантите на Wall Street, които залагат срещу акциите на компанията.

По-късно Мъск съобщи и за пожар в завода на Tesla във Фримънт, Калифорния, като също го обвърза с евентуален саботаж, и призова служителите да „обръщат внимание на всичко, което не е в най-добрия интерес на нашата компания".  

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути