Технологичните гиганти в САЩ отново взеха под прицел Тръмп

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 20.06.2018

Главните изпълнителни директори на редица водещи американски технологични концерни се изказаха ясно срещу „политиката на нулева толерантност“ на американското правителство, което разделя на мексиканската граница децата от родителите им, тъй като последните искали да влизат нелегално в САЩ. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Сред мениджърите, които изразяват ясно критиката си срещу хардлайнер стратегията на Доналд Тръмп в социалните медии, са главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, основателят на Facebook Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, Браян Чески, Джо Гебиа и Натан Блехарчик, съоснователите на Airbnb, както и главният изпълнителен директор на Box Арон Леви".

„Ако мога някак да помогна на децата на границата, бих го направил“, написа в туит Мъск.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг също разкритикува във вторник администрацията на Тръмп заради политиката за разделяне на децата на мигранти от техните родители на границата между САЩ и Мексико, коментира Бойчо Попов.

„Организации като Texas Civil Rights Project и RAICES вършат чудесна работа, помагайки на семействата на американската граница да получат правни съвети и преводачески услуги, както и да документират какво се случва на място, за да се уверят, че тези истории са споделени. Аз дарих средства и ви насърчавам да сторите същото. Трябва да спрем тази политика точно сега", пише Зукърбърг в публикация във Facebook, призовавайки за дарения към Texas Civil Rights Project.

Департаментът по здравеопазване и човешки услуги се грижи в момента за 11 785 граждани, съобщи NBC News в понеделник, цитирайки служител на ведомството. Броят на децата мигранти, задържани от властите, се е покачил в резултат на политиката на администрацията за "нулева толерантност" към незаконното преминаване на границата. Президентът Доналд Тръмп междувременно публично защити спорната политика.

„Винаги трябва да арестуваме хората, които незаконно идват в нашата страна. От 12 000 деца 10 000 се изпращат от родителите си на много опасно пътуване, а само 2000 са с родителите си, много от които са се опитали да влязат в нашата страна незаконно многократно“, пише той в Twitter.

"След постинга на Зукърбърг бяха събрани над 6 000 долара през първите 20 минути в подкрепа на каузата. По-рано той и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг дариха средства на кампания за набиране на пари за базираната в Тексас RAICES, която предоставя правни услуги, свързани с имиграцията. Тази оригинална кампания, стартирана от бившите служители на Facebook Шарлот и Дейв Уимър, набра близо 5 милиона долара за около четири дни", продължава Попов.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също разкритикува администрацията на Тръмп във вторник заради нейната "сърцераздирателна" и "нечовешка" политика за отделяне на децата мигранти от родителите им на мексиканската граница.

“Сърцераздирателно е да се гледат тези кадри и да се чуват писъците на децата", каза Кук пред вестник The Irish Times по време на свое посещение в Ирландия. "Децата са най-уязвимите членове на всяко общество. Мисля, че това, което се случва, е нехуманно, трябва да спре".

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути