Weibo, китайският Twitter, премахва хомосексуалните послания

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 16.04.2018

Едно „светло и хармонизирано пространство“ - това иска да създаде китайската услуга за кратки съобщения Weibo, често наричана „китайския Twitter“ за своето общество. По тази причина компанията предприема една спорна стъпка. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„През уикенда китайската компания издаде нови насоки за ползване, с които иска да премахне хомосексуалното съдържание. Политиката гласи, че платформата ще следи в продължение на три месеца отблизо комиксите, игрите, текстовете и видеоклиповете за порнография, „кърваво насилие" и хомосексуални послания“.

Той посочи, че анонсът е предизвикал 24 000 коментара и е бил споделен над 110 000 пъти само за няколко часа.

„Интернет потребителите реагираха ужасено и създадоха хаштага #Азсъмгей. Подобни публикации достигнаха 130 милиона кликвания и 135 000 коментара за няколко часа“.

По думите му някои от публикациите са били бързо свалени от услугата, като вместо тях се появява надпис „нелегално съдържание“.

„Досега Weibo е премахнала 56 243 публикации, закрила е 108 потребителски акаунта и е изтрила 62 теми, свързани с новите правила“.

 


 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути