Данни на Зукърбърг също били неправомерно използвани

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Бизнес старт, 12.04.2018

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви пред американския Конгрес в сряда, че е един от 87 млн. потребители на социалната мрежа, чиито данни са били неправомерно споделени с политическата консултантска компания Cambridge Analytica.Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Той обаче отхвърли твърденията на членовете на Конгреса, че потребителите нямат достатъчно контрол върху данните си във Facebook в резултат на скандала около неприкосновеността на личните данни в най-голямата социална мрежа в света“.

Кирилова добави, че Зукърбърг се изправя пред въпроси и опасения от членовете на Конгреса за това какво прави Facebook, за да даде на потребителите си повече гъвкавост в споделянето на лични данни с Facebook или трети страни.

„Създателят на социалната мрежа многократно защитава практиките на компанията към неприкосновеността на данните, заявявайки, че потребителите имат контрол над собствените си данни и те решават какво да споделят. Но на въпрос дали неговите данни са били неправомерно използвани той отговори положително, без да даде допълнителна информация“.

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути