Мъск направи първи крачки към глобалната сателитна мрежа

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg, 23.02.2018

SpaceX стартира изграждането на своята глобална сателитна мрежа и планира съзвездието от 4425 взаимносвързани сателита за интернет на между 700 и 800 мили над повърхността на Земята и още 7500 в по-ниска орбита. Това коментира главният редактор на Investor.bg  Бойчо Попов в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

С един ден закъснение космическата корпорация SpaceX на Илон Мъск изстреля успешно два тестови сателита в Космоса и по този начин предприе решителна стъпка в посока създаване на глобална сателитна мрежа, която трябва да снабдява милиарди хора с високоскоростен интернет, предава CNBC.

Компанията изстреля два малки сателита, наречени Microsat-2a and Microsat-2b, които трябва да тестват възможностите за изграждането на глобална орбитална мрежа, осигуряваща бърз и достъпен интернет във всяка точка на планетата. Според подадените до Федералната комисия по комуникациите документи двата сателита са първите подобни, изградени от SpaceX. Te ще събират данни и демонстрират жизнеспособността на SpaceX да изгради съзвездие от 4425 взаимносвързани сателита за интернет на между 700 и 800 мили над повърхността на Земята и още 7500 в по-ниска орбита, което е много повече от сегашния им брой. Мъск потвърди вчера планираното изстрелване на двата сателита, като заяви в Twitter, че "ако бъде успешна", новата спътникова мрежа ще обслужва "най-малко обслужваните" по света.

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути