Apple в надпревара за кобалт с електроавтомобилите

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор Investor.bg, 22.02.2018

Apple преговаря директно с мини за доставката на кобалт, като концернът иска да си подсигури важния за батериите метал на фона на засилващото се търсене. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Американският технологичен концерн Apple Inc. е в преговори с минни компании за дългосрочни доставки на кобалт в опит да си осигури достатъчно количество от една от ключовите съставки на модерните литиево-йонни батерии на фона на повишения интерес от страна на автомобилната индустрия към електромобилите, предава  Bloomberg.

Производителят на iPhone е един от най-големите крайни потребители на кобалт за батериите в своите джаджи, но досега бе оставил бизнеса, свързан със закупуването на метала, на компаниите, които произвеждат батериите.

Разговорите показват, че технологичният гигант иска да гарантира, че доставките на кобалт за неговите iPhone и iPad са достатъчни при бързия растеж на търсенето на батерии за електрически автомобили, заплашващи да създадат недостиг на суровината. Около една четвърт от световното производство на кобалт се използва в смартфоните.

Налагането на новите модели електрически коли ще изправи пред големи затруднения пазара за литиево-йонни батерии. Потенциалното запасяване на Apple с кобалт ще осигури известно спокойствие на компанията, с което да се избегне евентуалното забавяне или затрудняване на доставките на мобилните ѝ устройства, като смартфоните iPhone или таблетите iPad. 

Повече можете да видите във видеото. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути