IBM се върна към ръст на приходите след 6 дълги години

Технологичен коментар на Елена Кирилова, 19.01.2018

IBM постигна ръст на приходите за първи път от шест години. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, с водещ Живка Попатанасова. "Компанията надскочи прогнозите на анализаторите, но компанията предупреди, че по-високата данъчна ставка тази година ще засегне печалбата й".

Книжата на IBM от началото на годината се радват на ръст от 10% заради надеждите за преобръщане на представянето й, но в резултат на новините понижиха стойността си с 3% по време на разширената търговия в четвъртък.

Компанията прогнозира стабилни маржове и приходи за 2018 г., подпомогната от растежа на по-новите си бизнес начинания, като облачните услуги и сигурността.

Въпреки това IBM прогнозира печалба от поне 13,80 долара на акция за 2018 г., в сравнение с 13,80 през 2017 г. и пазарни очаквания за 13,92 долара на акция.

Главният финансов директор Джеймс Кавано коментира, че IBM ще „запази високото си ниво на инвестиции“ през 2018 г. и ще насърчи високомаржовите си „стратегически императиви“, като облачните, мобилните услуги, киберсигурността и анализа на данни.

Фокусът, наложен от главния изпълнителен директор Джини Ромети, помогна на IBM да се оттегли в известна степен от хардуерния сегмент и да се насочи към софтуерния бизнес, благодарение на което се понижи и спадът на приходите през последните тримесечия.

Приходите на IBM от облачни услуги са скочили с 30 на сто през последното тримесечие. Приходите от всички „стратегически императиви“ са нараснали със 17%.

Общите приходи на компанията са се увеличили с 3,6% до 22,54 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 22,06 млрд. долара.

IBM генерира загуба от 1,05 млрд. долара, след като миналата година се радваше на печалба от 4,5 млрд. долара, което се дължи на разходи в размер на 5,5 млрд. долара, свързани с данъчната реформа. Коригираната печалба е достигнала 5,18 долара на акция, надминавайки леко прогнозата на анализаторите.

Коригираният брутен марж на компанията от 49,5% е под очакваните 50,8%.

Книжата на компанията записаха 3,4% спад на стойността до 163,4 долара за брой по време на следборсовата търговия в четвъртък.  

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

 

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути