Softbank с IPO дебют за смартфон бизнеса си

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в Бизнес старт, 15.01.2015

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

SoftBank планира да вкара на борсата своя бизнес със смартфони и по този начин да набере 18 млрд. долара. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

Това разделяне ще сложи край на трансформацията на японския телекомуникационен конгломерат в глобален технологичен инвеститор и ще представлява едно от най-големите IPO-та на страната.

Компанията майка ще продаде около 30% от SoftBank Corp. Планира се тя да кандидатства за първичното публично предлагане на Токийската фондова борса още между март и май, като целта е дебютът на акциите в Токио и другаде, вероятно в Лондон, да бъде около есента без да споменава източниците си на информация.

Едно IPO в размер на 2 трилиона йени (18 млрд. долара) ще съперничи по размер на това, оценено на 2,2 трлн. йени през 1987 г. на Nippon Telegraph and Telephone, което го прави едно от най-големите IPO-та на Япония.

В изявление от понеделник SoftBank потвърждава, че листването е една от опциите за финансиране, които се обмислят, но все още не е взето финално решение. 

Борсовият дебют ще има за цел да даде на звеното за мобилни телефони по-голяма автономия в групата, която вече се превърна в международна инвестиционна компания през последните години, съобщава вестникът. SoftBank ще използва приходите, за да инвестира в области, които обещават растеж, като например закупуване на дялове в чужди компании за информационни технологии.

SoftBank вече инвестира агресивно в редица технологични компании по целия свят, най-вече чрез своя базиран в Лондон и оценен на 98 млрд. долара Vision Fund – най-големият технологичен фонд в света. През миналия месец тя заяви, че ще придобие голям брой акции на Uber Technologies в сделка, която оценява стартъпа на 48 млрд. долара.

„Бъдещето на SoftBank ще се съсредоточи по-малко върху бизнеса с мобилни телефони и повече върху разпределянето на пари, за да се изгради най-голямото портфолио от инвестиции в бъдещи технологии и бизнес модели", казва Ерик Гордън, професор в базирания в Мичиган Ross School of Business.

„Има смисъл да се отдели мобилният бизнес чрез публично предлагане, което ще предостави на SoftBank повече пари, за да продължи стратегията си за инвестиране в компании с потенциално високи перспективи за растеж", казва Гордън. „Това е начин за получаване на капитал без добавяне на дълг или размиване на дяловите участия на SoftBank в растящите компании".

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути