Alibaba ще обмисли листване в Хонконг

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, Бизнес старт, 09.01.2018

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding ще „обмисли сериозно“ листване в Хонконг, заяви основателят на компанията Джак Ма. Това може да бъде добра новина за финансовия хъб, каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Alibaba имаше рекордно първично публично предлагане в Ню Йорк през 2014 г. на стойност 25 млрд. долара, след като Хонконг - първоначалното предпочитано място, отказа да приеме структрата ѝ на управление, където самоконтролиращата се група от старши мениджъри управлява по-голямата част от назначенията в борда".

По думите ѝ борсата в Хонконг е обявила още през декември, че започва да подготвя промени, които ще бъдат обявени за публични консултации през първото тримесечие на 2018.

"Поправките предвиждат „иновативни“ китайски компании с пазарна капитализация над 10 млрд. хонконгски долара и преди това листнати в Ню Йорк, на Nasdaq или в Лондон, да имат възможност за второ листване в Хонконг. От борсата обаче все още не са дефинирали кои фирми са „иновативни“."

Кирилова допълни, че амо 3% от листванията в Хонконг през последното десетилетие, по пазарна стойност, са били на компании от т.нар. „нова икономика“ в сравнение с 47% на борсата в Ню Йорк.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути