Ново съдебно фиаско на Uber на Албиона

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 05.12.2017

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Искането на Uber за обжалване на решението за правата на работниците пред Върховния съд на Великобритания е било отхвърлено. Решението би означавало, че делото ще трябва да се разгледа първо от апелативния съд .

Това посочи в технологичния си коментар в рамките на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Преди две седмици услугата за споделено пътуване подаде молба да обжалва директно пред Върховния съд решение на британския трудов трибунал, според което шофьорите на се ползват с правата на останалите работници, като например да получават минимална работна заплата, припомни Попов.

„Днешното решение е още един удар срещу правната стратегия на Uber, която отнема правата на служителите", заяви генералният секретар на IWGB Джейсън Мойър-Лий в изявление по електронната поща.

Преди по-малко от месец трудовият трибунал в Лондон реши, че компанията трябва да признава шофьорите си за свои служители и да им плаща минимална заплата. Uber има близо 50 хил. шофьори във Великобритания и обжалва предишно решение от октомври 2016, според което шофьорите, ползващи нейното приложение, имат право на минимално заплащане от 7,50 британски лири (€8,50) на час и на платени отпуски. Досега на шофьорите се заплащаше за извършен курс. Компанията изтъква, че те са самонаети и сами избират работния си график и местоработата си.

Koмпaниятa ce бopи и дa зaпaзи лицeнзa cи зa британската столица, cлeд ĸaтo мecтният peгyлaтop заяви, че няма да го поднови. Зaбpaнaтa тpябвaшe дa влeзe в cилa от 30 ceптeмвpи, нo Ubеr oбжaлвa решението и вce oщe paбoти там до излизането на окончателно съдебно решение.  

В коментара бяха дадени подробности по тази и други теми от света на технологиите.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути