Братска дружба между Uber и Яндекс в Русия

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 27.11.2017

Американската услуга за споделено пътуване Uber и руската интернет компания Яндекс възнамеряват да засилят сътрудничеството си в Русия. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Иван Нончев. 

Яндекс е лидер на пазара в търсенето в интернет в Русия и с Yandex.Taxi предлага собствена онлайн услуга за таксита.

Според съобщения в медиите в съвместното предприятие с Uber Яндекс ще има мажоритарен дял от 59,3%, а услугата ще бъде активна в около 127 руски града. Клиентите ще могат да използват приложението си за Uber или Яндекс за извършване на трансакции. Директорът на Yandex.Taxi Тигран Кудавердаян ще стане главен изпълнителен директор на съвместното предприятие. 

Сътрудничеството с бившия руски конкурент може да бъде класифицирано като частичен успех. Споразумението също така показва, че Uber вече ще разчита на по-малко агресивна политика за разширяване в чужбина. Бързо разрастващата се американска компания попадна само през тази година в различни кризи, най-скорошната от които бе прикриването на масова кражба на данни на 50 млн. клиенти. Хакерите са откраднали данни за пътници и шофьори през 2016.

Междувременно точно този хакерски скандал може да доведе до по-ниска оценка и по-ниска инвестиция от страна на японския конгломерат SoftBank Group Corp., предава Wall Street Journal. Oчаква се през седмицата японците да подадат офертата си за вложения в стартъпа. 

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути