Tesla в центъра на расистки скандал

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg., Бизнес старт, 14.11.2017

В кухнята на Tesla клокочи едно голямо огнище на расистко поведение. Така поне твърдят над 100 настоящи и бивши служители на компанията – аfроамериканци.

Това каза в технологичния си коментар в рамките на „Бизнес старт“ с Иван Нончев главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Те са завели съдебно дело, в което твърдят, че чернокожите служители на производителя на електрически автомобили страдат от тежък и всепроникващ тормоз, добави той.

Служителите искат да получат разрешение от съдията да заведат групово дело и настояват за неуточнени общи и наказателни парични обезщетения, както и заповед за Tesla да започне да прилага политики за предотвратяване и коригиране на тормоза, посочи главният редактор на Investor.bg.

"Въпреки че Tesla се откроява като водеща компания в челните редици на революцията на електрическите автомобили, стандартната оперативна процедура в завода в Tesla е дискриминация, а не спазване на гражданските права", заявяват служителите в иска, подаден в понеделник в калифорнийския съд на град Аламеда.

Делото е подадено от името на Марк Вон, който е работил в завода във Фримънт, Калифорния от 23 април до 31 октомври. Вон твърди, че служители и надзорници редовно използват "дума, която започва с буквата Н" за него и други чернокожи колеги. Вон казва, че се е оплакал в писмена форма до отдела за човешките ресурси и Мъск и е съкратен в края на октомври, защото „не е имал положително отношение".

Tesla не е отговорила на изпратено по имейл искане за коментар, добави Попов.


 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути