Apple и стратегиите за намаляване на данъците

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 07.11.2017

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Американският технологичен гигант Apple обяви, че нито една от нейните операции не е преместена от Ирландия и промените, направени в нейната корпоративна структура през 2015, са имали за цел да запазят данъчните плащания в САЩ и да не намаляват данъците на други места. Това коментира технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Изявлението на Apple идва скоро след критиките за данъчната ѝ политика след информация, базирана на „Paradise Papers”, която показва, че компанията е пренасочила ключови части от бизнеса си към о. Джърси като офшорно данъчно убежище, за да запази ниската данъчна ставка.

"Paradise Papers” са множество финансови документи, повечето от които са разкрити от Appleby, известна офшорна адвокатска фирма.

Документите бяха получени от германския вестник Sueddeutsche Zeitung и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и с някои медии. Appleby не е открита веднага за коментар.

Apple твърди, че плаща милиарди долари данъци на САЩ.

Миналия месец компанията отговори на въпросите на Международния консорциум на разследващите журналисти, както и на други, разкривайки, че когато Ирландия е променила данъчните си закони през 2015 г., тя се е съобразила с това, като е променила локацията на своите ирландски дъщерни дружества и е информирала Ирландия, Европейската комисия (ЕК) и САЩ.

Промените са направени не за да се намалят данъчните плащания в някоя държава, твърди компанията. Apple е най-големият данъкоплатец в света, като плаща над 35 млрд. долара корпоративни данъци през последните три години, посочва се в изявление на концерна.

Стратегиите за намаляване на данъците се използват от години от мултинационални компании, включително от Microsoft и Amazon.com.

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути