Apple занижи изискванията си към сензора за лицево разпознаване

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 26.10.2017

Apple се се сблъсква с доста сериозни трудности в последните няколко седмици след пускането на новото си семейство от смартфони на пазара.

Това каза в технологичния си коментар в рамките на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова главният редактор на Investro.bg Бойчо Попов.

От думите му се разбра, че американският технологичен концерн е позволил наскоро на доставчиците да намалят точността на системата за разпознаване на лица на iPhone X, за да ускорят пускането на телефона на пазара, пише Bloomberg New.

В материал на Bloomberg, в който се цитират източници, запознати със случая, се твърди, че Apple понижава умишлено някои от техническите спецификации за сензора на системата Face ID, което прави по-бързо тестването на частите.

Системата Face ID - една от най-популярните функции на новия iPhone, който струва 999 долара за най-евтиния си вариант, използва математически модел за лицата на потребителите, за да им позволи да влизат в телефоните си или да плащат стоки само поглеждайки към екраните си.

Очакваше се сензорът да бъде сериозно технологично предизвикателство. До преди представянето на iPhone X най-важната употреба на технологията беше в контролера Kinect на Microsoft Corp., която конзолата Xbox ползваше, за да засича движенията на играчите. Kinect обаче е с размерите на голяма книга, а и Microsoft продаде само 24 млн. бройки от контролера за двете години, в които той е на пазара. Така че това е доста по-малко производствено предизвикателство,  отколкото това пред Apple, която продава по над 200 млн. броя iPhone на година. 

Въпреки понижената си точност Face ID все още е далеч по-добра от съществуващия Touch ID. Решението на компанията за понижаване на точността за този модел показва колко е трудно да се създадат авангардни функции, които потребителите са жадни да тестват, стана ясно от думите на Попов.

В последствие от Apple пък напълно отрекоха новината, като в свое официално заявление посочиха, че „качеството и точността на Face ID не са се променили. Продължава да е 1 на милион вероятност случаен човек да отключи вашия iPhone с Face ID ", посочи той.  

Вчера японското издание Nikkei съобщи, че планираните доставки на новия iPhone X реално ще бъдат изпълнени едва наполовина

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути