Tesla с ясни планове за разгръщане в Китай до края на 2017

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Investor.bg, 23.10.2017

Производителят на електрически автомобили Tesla Inc посочва, че преговаря с местното правителство в Шанхай за създаване на фабрика в региона и очаква да се споразумее с него за план до края на годината. Това коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TB Bulgaira с водещи Живка Попатанасова и Иван Нончев.

Китай налага 25% данък върху продажбите на внесени автомобили и не позволява на чуждестранните производители да създават изцяло притежавани от тях фабрики в страната - най-големият автомобилен производител в света. Това представлява сериозен проблем за Tesla, която иска да разшири присъствието си на растящия китайски пазар на електрически автомобили без да компрометира своята независимост или интелектуална собственост.

Китайското правителство реши да позволи на чуждестранните производители на автомобили да създадат изцяло свои фабрики в зони за свободна търговия, отчасти за да се насърчи по-голямото производство на електрически и хибридни автомобили. Пекин ги определя като "нови енергийни превозни средства" и иска така да постигне амбициозните квоти за продажби.

Tesla все пак ще трябва да плати 25% данък върху автомобилите, произведени в зона за свободна търговия, но може да понижи производствените си разходи.

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути