Ще се превърне ли в масова технологията на Apple за лицево разпознаване

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Бизнес старт, 16.10.2017

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Технологията за лицево разпознаване на Apple – Face ID, която ще направи дебюта си на iPhone X, има шансовете да се наложи на пазара. Според анализатора на KGI Securities Мин-Чи Куо, който следи отблизо Apple, всички телефони с марката iPhone от 2018 г. вероятно ще имат Face ID. Това коментира технологичния редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Благодарение на TrueDepth системата за камери на Apple, iPhone X получава няколко функционалности, като Face ID, добавена реалност и Animojis. Това прави разпознаването на лица ключов елемент от телефона и е една от най-големите разлики между iPhone X и по-традиционните iPhone 8 и 8 Plus.

Куо предполага, че устройствата на Apple за 2018 г. вероятно ще оставят на заден план сензора за разпознаване на пръстови отпечатъци, което може да означава и край на линията на Touch ID на iPhone. Touch ID се използва в няколко ситуации, като отключването на устройството или в Apple Pay, но ако Face ID работи, както се планира, може наистина да се стигне до края на Touch ID (поне в сегашния му вид).

Освен това Куо твърди, че TrueDepth камерата дава на Apple конкурентно предимство и различава iPhone X от другите телефони на пазара. Той твърди, че конкурентите с Android все още са години назад в разработките си на технологии за лицево разпознаване. Пускането на повече устройства с тази технология в близко бъдеще може да помогне на Apple да спечели от това свое предимство.

Но това не значи, че Touch ID вече е мъртва. Редица продукти на Apple, като MacBrook Pro, все още използват TouchID, но Куо прогнозира, че скоро други устройства могат да започнат да използват Face ID, както вероятно ще се случва със следващия iPad Pro.

Apple не е отговорила на запитването за коментар по въпроса.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути