Срещата на Кук и Макрон - един добре премерен опознавателен танц

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 10.10.2017

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук се срещна вчера с френския президент Еманюел Макрон в Париж и според френските власти той не е отхвърлил исканията на френския държавен глава и европейските му съюзници за промяна в данъчните правила за региона, с които да се накарат технологичните гиганти да плащат повече данъци. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Двамата са се срещнали във френския президентски дворец по искане на Кук".

"Макрон ръководи усилията на група държави - Германия, Италия и Испания, които търсят начин да запълнят европейските законови вратички, които позволяват на някои компании да намалят данъците, които плащат, като генерират печалби в юрисдикции като Ирландия или Холандия. От пресцентъра на Макрон поясняват, че двамата не са обсъждали минали данъчни спорове, но Кук е приел, че фискалните закони в световен мащаб се насочват към това, че компаниите трябва да плащат данък там, където всъщност печелят пари".

Двамата са засегнали и темата за образованието, освен това двамата са говорили за френските доставчици, допълни Попов. По думите му Макрон си изгражда имидж на любител на технологичните компании и неколкократно изявява желание да превърне Франция в "стартъп нация". Въпреки това, обаче, Макрон и неговите министри все по-често подчертават, че компании като Apple, Google на Alphabet, Facebook, Amazon.com и Airbnb би трябвало да променят начина си на действие. През миналата седмица в Талин, Естония, по време на срещата на върха на Европейския съюз Макрон заяви, че интернет гигантите не допринасят за общото благо.

Срещата в понеделник беше първата, в която Макрон се срещна с главния изпълнителен директор на Apple като президент. Френските власти заявиха, че двамата са обсъждали и изменението на климата, образованието и френските икономически реформи.

След като стана президент през май, Макрон вече се срещна с ръководителите на такива компании като Alibaba Group Holding Ltd., Google, Facebook Inc. и Cisco Systems Inc.

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути