Tesla подложена на критики за тежка катастрофа

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 13.09.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Американският производител на електрически автомобили Tesla бе подложен на силна критика от страна на американския Национален съвет за безопасност на транспорта (NTSB). Той обвинява отчасти автопилота на колите за смъртта на 40-годишен мъж, защото системата за автономно шофиране му е позволила твърде много възможности за отвличане на вниманието. Това каза Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев.

„Съветът единодушно е гласувал, че вероятната причина за катастрофата е всъщност комбинация от фактори“.

По думите му първият е неспособността на шофьора на камиона, с който се е сблъскала Tesla, да заобиколи колата, а вторият - невниманието на водача, дължащо се на прекаленото му доверие към автопилота.

Той цитира и част от документацията, според която прекалената автоматизация на автомобила е позволила на шофьора да се освободи за дълго време от задачата му да шофира и да използва автоматизацията по начини, несъответстващи на указанията и предупрежденията на производителя.

Попов посочи, че това е първият известен фатален инцидент, в който участва кола, използваща автоматизирани системи за управление.

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути