Facebook разкри масирана трол атака от Русия около президентските избори в САЩ

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 07.09.2017

За първи път Facebook обяви, че на прага на президентските избори в САЩ през есента на 2016 от Русия в социалната мрежа са били пускани хиляди реклами с политически послания. Това е ставало от 470 неавтентични акаунта, които вече са активирани.

Това съобщи в технологичния си коментар в рамките на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

„Въпросните реклами за на стойност от над $100 хил., като те са били пускани от юни 2015 до май 2017. Те не са се отнасяли за конкретни кандидати, но са били изпъстрени с поляризиращи американското общество въпроси като тези за имиграцията, правата на хомосексуалистите и т.н.“, добави той.

По думите на Попов основен заподозрян във въпросния казус е известната руска „фабрика а тролове“, базирана в Санкт Петербург. В момента от мениджмънта на Facebook работят съвместно с федералните власти по разследването на случая.

В продължението на коментара бяха дадени повече детайли по въпроса, както и бяха засегнати и редица други новини от света на високите технологии.

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути