Турбуленции сред лидерите в IT сектора

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 28.08.2017

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies е избрала главния изпълнителен директор на туристическата компания Expedia Дара Косровшахи за свой главен изпълнителен директор тази неделя, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Сега Косровшахи ще се изправи пред предизвикателството да управлява фирма, която от близо година се бори със сериозна криза. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

48-годишният Косровшахи ще има тежката задача да подобри имиджа на Uber, да оправи влошаващите се отношения с инвеститорите, да възстанови морала на служителите и да създаде печеливш бизнес след седем години на загуба.

В Косровшахи бордът на директорите на Uber е видял корпоративен лидер, който е известен с рекорден ръст на  компанията си, която същевременно реализира печалба – това, от което се нуждае нерентабилната Uber, за да задоволи инвеститорите. Освен това той доказа, че може да направи Expedia лидер в друга индустрия, пълна с промени и конкуренция – онлайн пътуванията.

Един от адвокатите защитници на заместник-председателя на Samsung Electronics Лий Дзие Юн е подал документи за обжалване на петгодишната присъда, която Лий получи за даване на подкуп и по други обвинения, обяви в понеделник Централният окръжен съд в Сеул на уебсайта си.

На него не се дават никакви подробности относно обжалването, което ще бъде възложено на висша инстанция.

Присъдата на милиардера е крайъгълен камък в дългогодишния икономически ред в Южна Корея, който е доминиран от мощни семейни конгломерати.

Адвокатът на Лий е отнесъл редицата запитвания на медиите до Samsung, но говорителката на компанията не е направила незабавни коментари относно обжалването на присъдата, която беше издадена в петък.

Анкетата, направена сред 2117 възрастни потребители на смартфони, е свързана с настроенията им към смартфоните. Като цяло връзката им с устройствата на Apple се оказва доста силна. 80% от притежателите на iPhone твърдят, че планират да останат верни на марката.

Други 47% посочват, че са притежавали поне 4 телефона с този бранд. Не е ясно дали обаче става дума за четири различни модела, или хората са предпочели един и същ модел заради повреди.

Най-впечатляващите резултати сочат, че близо 70% от тези, които твърдят, че следващото им устройство ще е iPhone, посочват, че дори не биха помислили за друга марка. 67 на сто от респондентите вярват, че iPhone е най-добрият телефон, който могат да си купят. 41% пък са категорични, че толкова са свикнали с мобилната операционна система на Apple - iOS, че смяната би била болезнена за тях.

Повече технологични новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути