SpaceX изстреля спътник с частично използвана ракета-носител

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 31.03.2017

Снимка: SpaceX Снимка: SpaceX

Американската компания SpaceX за първи път изстреля спътник с ракета-носител "Фалкон 9" с вече използвана и рециклирана първа степен. Това открива и възможност за значително съкращаване на разходите при евентуалното пътуване в Космоса на космически туристи. Това коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в ефира на "Бизнес старт" с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Високата 41 метра първа степен се отдели от ракетата носител 2 минути и 41 секунди след изстрелването и се очакваше да кацне меко на плаваща платформа в Тихия океан 8 мин. и 32 сек. след изстрелването.

Това е критичен момент за компанията, която още от 2011 се опитва да докаже, че е безопасно част от ракетата да бъде използвана многократно. 

Другата голяма новина от технологичния свят е, че Палмър Лъки, изобретателят на комплекта за виртуална реалност Oculus Rift и основател  на Oculus VR, напуска компанията три години след придобиването й от страна на Facebook. През миналата есен 24-годишният предприемач предизвика силна критика, след като финансово подкрепи настроена в подкрепа на Доналд Тръмп група. Той е финансирал консервативната група, която е създавала вирусни мемета анти-Клинтън. 

Американският технологичен концерн Dropbox Inc. договаря кредитна линия за $600 млн. от шест банки, водени от JPMorgan Chase & Co., докато се подготвя за първичното си публично предлагане. Какви са последните новини около IPO-то на компанията?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Технологиите в 5 минути