Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Алфа Рисърч: 79% от фирмите у нас отчитат спад в приходите си през април

Боряна Димитрова, социологическа агенция "Алфа рисърч", Светът е бизнес, 06.05.2020

79% от фирмите у нас казват, че през последния месец бележат спад в своите дейности и приходи, коментира Боряна Димитрова, социологическа агенция "Алфа рисърч", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В рамките на проучване на "Алфа Рисърч", проведено сред над 500 фирми, са анкетирани, от една страна, българските стопански субекти - фирми, а от друга страна – граждани. Идеята е да проследим през призмата на заетите и бизнеса какво се случва в ерата на коронавируса".

"20% от компаниите отчитат, че или нямат промяна в дейността и приходите си, 3,5% от тях дори са ги увеличили. 1,6% са били най-гъвкави и са се преориентирали към друго производство", отбеляза Димитрова.

По нейните думи около 6-7% е делът на тези, които имат спад от 20% на приходите си. "Около 50% са тези, които бележат понижение между 20 и 90% на дейността си, и 15% посочват, че спадът им е практически стопроцентов", поясни още гостът.

Още по темата

"Най-засегнати от кризата са малките фирми. Част от потърпевшите браншове са ресторантьорството и хотелиерството, както и културата и организацията на различни събития".

Димитрова обясни, че в областта на строителството виждаме амплитуди – фирми, които запазват дейността си, и малки компании в строителството и транспорта, изпитващи сериозни затруднения.

"25-26% от фирмите – главно от производствения сектор и секторите на търговията и услугите, отбелязват, че са работили по същия начин като преди. Около 40% от хората са запазили начина си на дейност", посочи тя.

"22% от компаниите са пуснали служителите си да работят дистанционно. Това са по-малки фирми, главно в областта на услугите. Доста от компаниите смятат да запазят тази дейност в бъдеще".

"17% са пуснали служители в неплатен отпуск, 17,9% работят със съкратено работно време, 12% са съкратили част от персонала си, 9% са съкратили всички свои служители", каза още Боряна Димитрова.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Последни новини
Още от Светът е бизнес