Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Обединяването на водещи разработчици на ваксини дава надежда за борбата с Covid-19

Деян Денев, изп. директор на Асоциацията на научно изследователските фармацевтични производители, Светът е бизнес, 29.04.20 

От стотици съединения, които в лабораторни условия дават надежда, че могат да се справят с Covid-19, ще бъдем късметлии, ако две или три стигнат до краен продукт. Това че са започнали тестове, е само началото на пътя, който трябва да бъде изминат. Такова мнение изрази Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно изследователските фармацевтични производители, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

Денев обясни, че първоначално един лекарствен продукт се тества върху здрави доброволци, така че да се докаже, че той е безопасен за тях и едва впоследствие се тества дали е той е ефективен за лечение на дадено заболяване или както е в случая с ваксината - дали предпазва от съответното заболяване.  

“Хората, които са ваксинирани, трябва да бъдат изложени на заболяването, за да може да се установи дали се заразяват. Това трябва се сравни с популация, която не е ваксинирана, т.е. пациенти с подобни характеристики като възраст, като здравословно състояние, които не са ваксинирани, съответно също да се сблъскат със заболяването и да се установи дали тези, които са ваксинирани, се заразяват по-малко или изобщо не се заразяват в сравнение с тези, които не са”, поясни Денев.   

Още по темата

По думите му тези процеси са изключително трудни за предвиждане както по отношение на времето, което ще отнемат, така и по отношение на техния успех.  

Денев обясни, че разработването на нови лекарства и ваксини е една скъпа, трудна и рискова инициатива, съответно единици стигат до краен лекарствен продукт.  

“Добрата новина е, че две от компаниите, които са световни шампиони в разработването на ваксини - Sanofi и GlaxoSmithKline - и които по принцип са конкуренти, обединиха усилията си срещу Covid-19 заедно с терапевтичния акселератор на Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Това обединение дава надежди, че изключително бързо може да постави ваксина на пазара ”, коментира още той. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес