Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Парите за кохезия от ЕС няма да бъдат по-малко, но в България не дадоха резултат

Проф. Георги Генов, преподавател в катедра "Международни отношения" в УНСС, Светът е бизнес, 12.02.2020

Социално-икономическото разделение в България се задълбочава. Оказа се, че българското правителство не е толкова независимо от обема еврофондове. България и Румъния не получават съкращения по кохезионните фондове. Средствата са близо средно 9 милиарда евро. Усвояването им в все по-голяма степен се контролира от Брюксел както по линия на върховенството на закона, така и чрез създаването на новите макрорамки, заяви проф. Георги Генов, преподавател в катедра "Международни отношения" в УНСС, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите му парите от кохезия не са дали очаквания резултат. 

"Разпределението на средствата по бюджета на ЕС винаги е било обект на разногласия, създавали са се коалиции и контракоалиции. Устойчива коалиция са например приятелите на кохезията - всички източно- и южноевропейски страни".

"Интересното през тази година е, че дискусията за бюджета на ЕС обособява няколко групи. Като количество става дума за съкращение на бюджета до 300 млрд. евро. В общи линии надделява постигане на съгласие за съкращение на бюджета. За пръв път дискусиите са свързани със смяна на приоритетите на ЕК, а оттам - и на цялата бюджетна политика на ЕС", посочи гостът.

"Традиционно досега селскостопанската и кохезионна политика като правило са били приоритети. Екологията, миграцията и отбраната са новите приоритети. Те номинално не са осветени с решение на Европейския съвет".

Професор Генов изтъкна, че различията в Европа по отношение на ценности се задълбочават и политизират до известна степенен.

"ЕС ще започне да харчи значителни суми за имиграцията. Номинално бенефициенти на такива разходи ще бъдат държави като Гърция, Италия, Франция и Испания. По повод увеличаването на разходите за отбрана няма яснота".

Относно позеленяване на енергетиката Генов уточни, че не вижда как собствениците на ТЕЦ-овете ще похарчат огромни средства за модернизация.

Последни новини
Още от Светът е бизнес