Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Трябва да се притесняваме, че няма китайски инвестиции у нас, а не за вируса

Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, Светът е бизнес, 03.02.2020

На този етап България не би трябвало да се притеснява икономически от разпространението на коронавируса – износът от страната към Китай се повишава с едва 1.5% през миналата година, посещенията на китайски туристи у нас не са много, както и българските студенти там. Притеснително е обаче, че в момента няма много китайски инвестиции у нас. Това каза Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Динев китайски инвестиции у нас биха били застраховка в настоящата ситуация. „Ако част от производството на Китай беше изнесено в България, страна членка на Европейския съюз, то бихме могли да диверсифицираме риска на китайските компании при проблем с веригите на доставка“, изтъкна гостът.

"България наистина може да помогне на Китай да диверсифицира експортната си политика". 

Динев отбеляза, че при неблагоприятно развитие около коронавируса и проблеми в китайската икономика ще пострада Германия, което би засегнало и България.

Според него най-засегнат в Китай ще е производственият сектор. „Дистанционната работа донякъде ще смекчи удара от коронавируса, но при компаниите с производство е необходимо работната ръка да бъде във фабриката и това ще е проблем“, изтъкна той.

Още по темата

Динев отбеляза, че част от компаниите в сектора - независимо дали държавни, или частни - вече са засегнати от американските мита и не успяват да излязат на печалба заради намалението на цените, към което са преминали, за да компенсират тарифите.

„Първа фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай запази част от митата и всичко, което е написано в него, предстои да се случи“.

Според Динев в дългосрочен план американската икономика също ще бъде засегната от митата, тъй като тя не може да създаде толкова много предприятия, които да поемат функциите на китайските фабрики и да потушат необходимостта от тези стоки на фона на рекордно ниската безработица и рестриктивни мерките относно миграцията в САЩ.

Последни новини
Още от Светът е бизнес