Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Разликата между щатските и европейските банки започва да спъва икономиката

Преслав Райков, финансов анализатор, Светът е бизнес, 31.01.2020

Европейската банкова система е изключително фрагментирана. Регулативната намеса в Европа е много тежка и лимитира банките. Тази позиция зае финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Проблемът с репо пазара е, че Федералният резерв на САЩ започва свиването на баланса си, но излезе извън контрол още през септември. Балансът на Фед отново е над 4 трлн. долара. Печатат пари, за да стабилизират пазара".

"Същото прави президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. В ЕЦБ тече процес по преразглеждане на страгетията на банката. Основните точки ще бъдат инфлационните таргети и възприятията на централните банкери за ценова стабилност. Лагард каза, че ще преминат към симетричния модел, който ще им даде даде гъвкавост. Централните банкери се консолодират около това", обясни анализаторът.

"Икономиката в САЩ се движи основно от потребителите. Трудовият пазар там е стабилен. Основният акцент в последното изказване на председателя на Фед Джером Пауъл бе инфлационният таргет", посочи Райков.

"Разликата между щатските и европейските банки започва да спъва икономиката. В Европа е трудно презграничното банкиране. Колкото и да има синхрон, отделните държави и банки са с различни възприятия за риск. Щатските банки пък са консолидирани. Изчистиха балансите си след кризата, но европейските все още премахват лошите задължения след нея".

Коронавирус

По темата за възникването на коронавируса Преслав Райков отбеляза, че от две седмици пазарите регистрират спадове. 

"Очаква се пикът му да се развие в следващите седмици. Петролният пазар регистрира почти 10-процентов спад заради тази новина. Търсенето на петрол от Китай много ще се забави поради това. Това не е свръхреакция или спекула, а отразява действително спиране на голяма част от бизнеса. Има нарушаване на основни бизнес модели и доставки. И в САЩ индексите направиха корекция, само че от рекордни върхове", добави той.

Последни новини
Още от Светът е бизнес