Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Защо елитите трябва да се притесняват от загубата на доверие в тях?

Юлиан Войнов, икономист, Светът е бизнес, 21.01.2020

Вярата на обикновения човек, че с труд може да се постигне нещо, изчезва. В последните 30-40 г средната класа губи своите позиции в обществото. Това се пренася в недоверие към управляващите елити и води до появата на популисти. Това мнение изрази икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Световният икономически форум в Давос задава глобален дневен ред, но и се съобразява със глобалните икономически и политически тенденции. Климатичните промени и социалното неравенство в световен мащаб са сред основните теми в обсега на събитието".

"Една от организациите, които работят с форума, разпространи данни как 2153 милиардери притежават 60% от цялото имущество на население в света", уточни още Войнов.

"Несигурност характеризира състоянието на света. Живеем в условия на динамични процеси".

"Популистките лидери, които излизат на политическата сцена, са резултат от реакцията на загубилите слоеве от населението в по-развитите държави срещу глобализацията", спомена още Войнов.

По думите на икономиста след 80-те години на миналия век богатството започва да се разпределя неправомерно.

"Неравенството, особено след Втората световна война, спада драстично. Инвестициите на държавите след това водят до замогване на най-богатата част и на цялото общество. В един момент този процес на натрупване на състояние води до забогатяване повече на определена част на населението".

Още по темата

Зелената сделка

"Зелената сделка има 3 стълба, първият от които е фондът за трансформиране, където реалните средства са 7,5 млрд. евро".

"Дори в момента има скептици, които смятат, че тази сума представлява проблем, защото с напускането на Великобритания от Европейския съюз ще се намалят средствата от 12 млрд. евро като вноска в европейския бюджет. Има и разногласия какъв процент от БВП да отиде за европейския и общоевропейския бюджет", подчерта Войнов.

Последни новини
Още от Светът е бизнес