Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Милен Керемедчиев: Следващият мандат на Тръмп ще е още по-агресивен

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи и икономиката, В развитие, 20.12.2019

Гражданите на САЩ видяха в реалност как президентът Доналд Тръмп имплементира слогана „Америка на първо място“. САЩ успя да са наложи през последните 3 години от управлението на Тръмп като водеща икономическа сила. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи и икономиката, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Политиката на САЩ се промени изцяло от това да харчи трилиони долари за военни операции. От 2001 г. досега са похарчени около 4 трлн. долара за военни операции с нулев ефект в Афганистан, Сирия и Ирак. Доктрината на Тръмп е точно обратната".

Керемедчиев обясни, че Тръмп е решил да не използва американските военни в конфликтни точки, а да използва огромната икономика на САЩ като успешен инструмент за натиск.

"Пример за това е търговската война с Китай, икономическите санкции срещу Иран и натискът срещу ЕС".

Според него си личи, че този механизъм работи.

"От друга страна, спестените пари от военни операции и търговските сделки с все повече страни за американска военна продукция носят реални икономически облаги на САЩ".

По думите му безработицата в САЩ е най-ниските си нива за последните десетилетия и поради това доверието към Тръмп е високо.

"Не очаквам резки действия от Тръмп през 2020 г., тъй като той вече е ангажиран с предизборната си кампания".

Керемедчиев прогнозира, че президентът Тръмп ще спечели предстоящите избори.

"Следващият мандат на Тръмп ще е още по-агресивен, тъй като той няма да бъде подложен на бремето от предстоящо преизбиране. Това ще бъде неговият втори последен мандат. Неговите ръце ще бъдат развързани да използва максимално агресивността на американската външна политика от гледна точка на икономиката".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес