Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Петролните пазари влизат в състояние на прекалено голямо предлагане

Преслав Райков, финансов анализатор, Светът е бизнес, 22.11.2019

След по-малко от 2 седмици предстои среща във Виена на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Тя ще бъде ключова, защото ще е първата след ударите върху Saudi Aramco и смяната на петролния министър на Саудитска Арабия. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Райков посочи, че очакванията от срещата за момента са ограниченията в производството да бъдат удължени. По негови думи те могат да бъдат увеличени от 1,2 млн. барела на месец до 1,5 или 1,8 млн. барела. 

„Петролните пазари влизат в състояние на прекалено голямо предлагане“.

Според финансовия анализатор не се очакват резки движения на петролните пазари, като вероятно цената на петрола сорт Брент ще достигне 65 долара за барел в близките 2 месеца.

„За момента няма предвидими фактори, които да доведат до неочаквани ръстове в цените на петрола“.

Райков коментира и политиката на ниските лихви, към която преминаха голяма част от централните банки в света. По негови думи изключително ниските и дори отрицателни лихви променят инвеститорското възприятие за риск в средносрочен и дългосрочен план.

Още по темата

„Отрицателните лихви създават компании, т.нар. финансови зомбита, които използват само и единствено този евтин ресурс, за да покриват проектите си", посочи анализаторът. Според него изходът от подобна ситуация е повсеместно реструктуриране на икономиката.

„Трябва да се намеси т.нар. креативна сила на фалита и много от компаниите да изчезнат, а капитала да се насочи в нови производства“.

Вижте целия разговор във видеото. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес