Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Сливанията и придобиванията в Европа ще намалеят с 25% през 2020 г.

Д-р Евгений Кънев, упр. съдружник на ИКК "Маконис", Светът е бизнес, 11.11.2019

В Европа ясно се усеща спадът в обема от сделки по сливания и придобивания. Той е причинен от тревогите относно настъпваща рецесия. Съществен спад - в размер на около 25%, се очаква през 2020 г. Това разкри д-р Евгений Кънев, упр. съдружник на ИКК "Маконис", в предаването "Бизнес среща" с водещ Ивайло Лаков.

"Ние в България сме функция на случващото се в глобален план и реално улавяме малки частици от движението на милиардните капитали, или сме част от тенденция".

"Всичко идва от задъхващата са германска икономика, неяснотата около Brexit, италианските дългови проблеми, проблемите на ЕС със САЩ относно търговията", бяха само част от причините, които Евгений Кънев изброи като основополагащи за забавянето в обема от сделки по сливания и придобивания в Европа.

Още по темата

"Търсенето на България като дестинация за инвестиции на зелено в този аспект не очаквам да спадне. Ние сме сред водещите дестинации в областта на аутсорсинга. Така се дава заетост на една сравнително образована работна ръка у нас. Не толкова положителното е, че нашата икономика продължава да не е така атрактивна за M&A сектора поради факта, че е с ниска добавена на стойност - и това се променя, но бавно".

Д-р Евгений Кънев смята, че България трябва да консолидира своите сектори. Според него нямаме добро управление на чуждестранните инвестициите. "Съдебната система, регулаторите - всички те се важни", смята той.

Гостът е на мнението, че България следва да предприеме промяна по отношение на инвестиционния си имидж. "Отделно трябва да се направят вложения в повече промотиране", убеден е той.

Кънев взе отношение и по актуалната тема за Бюджет 2020, определяйки го като Бюджет на статуквото.

"Стратегическият бюджет изисква смяна на модела. Фундаментът на дигиталната икономика не може да не минава през бюджета".

Още по темата

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес