Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Турция няма поддръжници в отношението си към сирийските кюрди

Георги Димов, бивш ген. консул на България в Одрин, Светът е бизнес, 30.10.2019

На мода в Турция е управлението на т.нар. ислямски национализъм. Той се явява като последна крепост на турския ислямизъм, който е любим на сегашния президент Реджеп Ердоган и заради който се извърши военната операция в Сирия, определяна от почти целия свят като инвазия. Това каза Георги Димов, бивш ген. консул на България в Одрин, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Димов отношението към сирийските кюрди е много показателно, а турското се различава както от това на Запада, така и от това на Русия и Иран.

„Целият свят, с изключение на Анкара, не приема сирийските кюрди и техните отряди за народна самозащита като терористична заплаха“.

Още по темата

Още по темата

„Много показателна е позицията и на Русия“, добави Димов.

„За Москва е безразлично например дали сирийските кюрди ще търсят политически диалог със сегашните официални власти в Дамаск, или ще се борят за федерация, което иначе е много притеснително за Анкара“.

„Трябва да отбележим, че всичко това се случва и на фона на плачевното състояние на турската икономика“, отбеляза експертът. Той коментира високата безработица в страната, растящите потребителски цени и волатилността на турската лира. 

„Военните действия и операции са едно много скъпо удоволствие. Всичко това струва най-малко 100 млрд. долара допълнително на Турция“.

Друга тема, на която Димов се спря, са турско-американските отношения след налагането на нови санкции на Анкара от Вашингтон. Според него именно САЩ обаче са едни от виновниците за намесата на Турция в Сирия.

„Анкара беше допусната да достигне до това положение поради колебливото отношение на САЩ и Русия“.

Последни новини
Още от Светът е бизнес